Analytics
Soft conversions in Google Analytics

Analyseer de impact van je keuzehulp op goals anders dan aankopen

Aiden Support avatar
Geschreven door Aiden Support
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met behulp van het Impact Dashboard in Aiden krijg je makkelijk inzicht in de aankopen die door keuzehulp gebruikers zijn gedaan. Maar soms wil je niet alleen weten hoeveel impact de keuzehulp heeft op je verkopen, maar bijvoorbeeld ook hoeveel kleurstalen, testritten of terugbel afspraken er zijn aangevraagd. Dit noemen we soft conversions en deze informatie kan je terugvinden in Google Analytics 4 (GA4).

💡 Goed om te weten: Deze functie is een impact-booster die mogelijk niet is inbegrepen in je Aiden-licentie. Contacteer ons om het te controleren en/of te upgraden!

Stappenplan

Stap 1: Check of je soft conversions al gemeten worden in GA4

De eerste stap is checken of de conversies die je wil meten al binnenkomen in GA4. Doe dit door in GA4 naar Beheerder > Conversies te navigeren. Daar zie je een overzicht van de binnenkomende gebeurtenissen (events) die zijn aangemerkt als conversie. In deze lijst moet ook het event staan waar je meer inzicht in wil hebben. Als dat event nog niet in de lijst staat kan je hier lezen hoe je een conversie kan aanmaken.

Stap 2: Stuur de Aiden events door naar GA4

Naast de soft conversion events moeten er ook events vanuit Aiden doorgestuurd worden naar GA4. Dit kan je regelen door deze tutorial te volgen. Let op dat je ook stap 1 van het hoofdstuk Analyseer je data uitvoert.

Stap 3: Maak een Doelgroep in GA4

Een doelgroep is een gefilterde groep website gebruikers. Binnen GA4 kan je de alle rapporten bekijken voor een specifieke doelgroep. Door een doelgroep aan te maken met keuzehulp gebruikers kan je dus makkelijk inzicht krijgen in het gedrag van deze groep.

Let op: Google Analytics heeft een maximum van 100 doelgroepen. Het is aan te raden om per keuzehulp ÊÊn doelgroep te maken. Mocht je daar niet genoeg doelgroepen voor hebben neem dan contact met ons op, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing.

Er zijn veel mogelijkheden om je eigen doelgroepen te maken, wij geven hier twee voorbeelden:

Gebruikers die advies hebben gekregen van de keuzehulp

Volg deze stappen om een doelgroep aan te maken met gebruikers die een advies hebben gehad in de "wandelschoenen" keuzehulp:

• Ga naar Beheerder

• Ga in de kolom Property naar Doelgroepen > Nieuwe doelgroep

• Kies voor Een aangepaste doelgroep maken

• Geef de doelgroep bovenin een naam, bijvoorbeeld "Wandelschoenen keuzehulp advies"

• Zorg dat het bereik staat op In alle sessies

• Voeg een nieuwe voorwaarde toe

• Selecteer Gebeurtenissen > aiden_product_advised

• Voeg een nieuwe parameter toe Aangepast > aiden_app_name

• Met als voorwaarde "komt exact overeen met" de naam van je keuzehulp

• Klik rechtsboven op opslaan

Gebruikers die een specifiek antwoord hebben gegeven

Volg deze stappen om een doelgroep aan te maken met gebruikers die een specifiek antwoord hebben gegeven op een vraag. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen wanneer je afhankelijk van een bepaald antwoord een alternatieve advies pagina maakt waarop je de gebruiker uitnodigt om een afspraak in te plannen in plaats van een online aankoop te doen.

• Ga naar Beheerder

• Ga in de kolom Property naar Doelgroepen > Nieuwe doelgroep

• Kies voor Een aangepaste doelgroep maken

• Geef de doelgroep bovenin een naam, bijvoorbeeld "Wandelschoenen keuzehulp afspraak"

• Zorg dat het bereik staat op In alle sessies

• Voeg een nieuwe voorwaarde toe

• Selecteer Gebeurtenissen > aiden_answer_given

• Voeg een nieuwe parameter toe Aangepast > aiden_app_name

• Met als voorwaarde "komt exact overeen met" de naam van je keuzehulp

• Voeg nog een parameter toe Aangepast > aiden_question

• Met als voorwaarde "komt exact overeen met" en kies dan de vraag die beantwoord moet zijn

• Voeg nog een parameter toe Aangepast > aiden_answer

• Met als voorwaarde "komt exact overeen met" en kies het antwoord dat gegeven moet zijn

• Klik rechtsboven op opslaan

Stap 4: Analyseer de impact van Aiden op soft conversions

Nu alles goed ingesteld staat kan je de data analyseren. Let wel op dat gebruikers pas worden toegevoegd aan een doelgroep vanaf het moment dat deze doelgroep is aangemaakt. Laat GA4 dus eerst een aantal dagen of weken data verzamelen voordat je deze data gaat analyseren. De aangemaakte doelgroep kan je overal in GA4 gebruiken om gegevens te filteren. In deze tutorial gebruiken we het Verkeersacquisitie rapport.

• Ga naar Acquisitie > Verkeersacquisitie

• Klik bovenin op Vergelijking toevoegen

• Kies de volgende instellingen:

• Dimensie: Doelgroepnaam

• Zoektype: Komt exact overeen

• Waarde: Kies hier je doelgroep, in ons voorbeeld "Wandelschoenen keuzehulp"

• Klik op Toepassen

In het gehele rapport zie je nu de verschillen tussen Alle gebruikers en zojuist aangemaakte doelgroep. In een aantal stappen toon je ook het conversiepercentage in de tabel onderaan het rapport:

• Klik rechtsboven op het potloodje

• Klik op Waarden

• Voeg de statistiek Conversiepercentage per gebruiker toe

• Sla het rapport op

Er is nu een kolom bijgekomen met het conversiepercentage. Je kan in deze kolom ook een specifieke gebeurtenis kiezen waarvoor je het conversiepercentage wil inzien.

Op deze manier kan je dus inzicht krijgen in de soft conversies. De gemaakte doelgroep kan je op ieder rapport bekijken en met behulp van de laatst stappen kan je ook makkelijk ieder rapport aanpassen om de statistieken te tonen die je graag wil inzien. Experimenteer dus vooral met de verschillende rapporten of met het maken van een nieuw rapport.

Wil je weten hoe je meer inzicht krijgt in je aankopen via de keuzehulp, kijk dan hier voor een tutorial over ons Impact Dashboard!