Analytics
Stel Google Tag Manager in om events naar Google Analytics te sturen
Stel Google Tag Manager in om events naar Google Analytics te sturen

Volg deze stappen om de Aiden events via GTM door te sturen naar Google Analytics

Aiden Support avatar
Geschreven door Aiden Support
Meer dan een week geleden bijgewerkt

💡 Goed om te weten: Deze functie is beschikbaar wanneer je een Professional-licentie of hoger hebt.

Om Aiden te koppelen aan Google Analytics via Google Tag Manager moet je een aantal stappen doorlopen. In deze stappen maak je de benodigde trigger, tag en variabelen aan in Tag Manager en stuur je deze door naar Google Analytics.

Stap 1: Stel Aiden events trigger in

1. Ga naar Triggers in Google Tag Manager.

2. Klik op Nieuw om een nieuwe trigger aan te maken.

3. Klik op Trigger Configuration en kies Aangepaste gebeurtenis als trigger type.

4. Vul aiden_event bij de Naam van gebeurtenis in.

5. Klik op Opslaan hernoem de trigger tot Custom Event - Aiden event.

Stap 2: Stel Aiden variabelen in

In de onderstaande tabel staat welke variabelen je moet maken.

Variable Name

Data Layer Variable Name

dlv - Aiden app name

aiden_app_name

dlv - Aiden app id

aiden_app_id

dlv - Aiden answer

aiden_answer

dlv - Aiden event

aiden_event

dlv - Aiden product

aiden_product

dlv - Aiden question

aiden_question

‍Volg de onderstaande stappen om de variabelen te maken:

1. Ga naar Variabelen in Google Tag Manager.

2. Herhaal de volgende stappen voor elke aparte variabele in de bovenstaande tabel:

a. Klik op Nieuw in het onderdeel Door de gebruiker gedefinieerde variabelen om een nieuwe variabele aan te maken.

b. Klik op Type variabele kiezen en kies Variabele voor gegevenslaag als type variabele.

c. Stel de Naam van variabele voor gegevenslaag in met de waarde van de kolom Data Layer Variable Name in de bovenstaande tabel.

d. Klik op Opslaan en hernoem de variabele met de corresponderende waarde uit de bovenstaande variable name column.

Stap 3: Stel Aiden event tag in voor Google Analytics 4

1. Ga naar Tags in Google Tag Manager.

2. Klik op Nieuw om een nieuwe tag aan te maken.

3. Klik daarna op Tagconfiguratie en kies Google Analytics: GA4 Event als tag type.

4. Stel Tagconfiguratie in met je corresponderende GA4 configuratie tag.

5. Klik op het Lego-icoontje naast Naam van gebeurtenis en selecteer "dlv - Aiden event".

6. Klik op Gebeurtenisparameters en voeg de volgende parameters toe door de waarde uit de kolom Name in Parameter naam veld te plakken en de bijbehorende waarde uit de Value kolom te selecteren met het Lego-icoontje:

Name

Value

aiden_app_name

dlv - Aiden app name

aiden_app_id

dlv - Aiden app id

aiden_question

dlv - Aiden question

aiden_answer

dlv - Aiden answer

aiden_product

dlv - Aiden product

7. Klik op Triggers en kies Custom Event - Aiden event als trigger.

8. Klik op Opslaan en hernoem de tag tot GA4 Event - Aiden event.

Stap 4: Publiceer je aanpassingen in Tag Manager

Publiceer tot slot je wijzigingen door in Google Tag Manager in de rechterbovenhoek van het scherm en in de daarop volgende stappen op de knop Verzenden te klikken. Je kunt ook eerst een voorbeeld van de aanpassingen bekijken.

De Aiden events worden nu in Google Analytics verzameld. In deze tutorial lees je hoe je de data kan analyseren.